ریکاوری بعد از تمرین e1726726069159

نویسنده: علیرضا نیک نام (متخصص فیزیولوژی ورزشی)

آدرس صفحه اینستاگرام: Sportphysiologist@  آدرس ایمیل: [email protected]

مقدمه

حین فعالیت های ورزشی مختلف عضلات و بافت های گوناگون بدن انسان، آسیب می بینند که این موضوع باعث میشه بدن برای مقابله با چنین شرایطی در دفعات بعد خودش رو تقویت کنه اما به شرطی که فرصت کافی برای بازیابی و ریکاوری در اختیارش گذاشته بشه. پس درسته که فعالیت ورزشی به بدن آسیب میزنه اما در واقع مثل یک واکسن عمل میکنه و فاز استراحت بدن خودش رو قوی تر میکنه. برای اینکه این آثار فعالیت ورزشی و استراحت بعد از آن به بهبود سلامت، تندرستی و عملکرد بدن انسان بیانجامد باید مواد مغذی و فرصت کافی را برای ترمیم و سنتز پروتئین های جدید و تخریب پروتئین های ناکارآمد فراهم شود. برای همین معمولاً تمرینات ورزشی به صورت جلسات متناوب در طول هفته برای افراد مبتدی و برای افراد حرفه ای در روز اجرا میشه. برای همین هر چه بدن آماده تر باشه برای اینکه بدن به سطح بالاتری از تندرستی دست پیدا کنه به استرس ورزشی قوی تری نیز نیاز داره که باید همراه با رعایت یک سری نکات و رژیم غذایی مناسب باشد. پروتئین ها، ویتامین دی، کراتین، فلاونوئید ها و امگا۳ مهمترین این مواد غذایی هستند که می تونن در ریکاوری بدن و عضلات بعد از فعالیت های ورزشی نقش داشته باشند.

بیشتر بخوانید

Presentation1

نویسنده: علیرضا نیک نام (متخصص فیزیولوژی ورزشی و علم تمرین) آدرس صفحه اینستاگرام: sportphysiologist 

مقدمه

توسعه استعداد به دلیل تعامل پیچیده موضوعات بین رشته ای که به طور مستقیمی بر فرصت ها و پیشرفت های ورزشی تاثیر دارد موضوعی جامع می باشد. این مقاله با تمرکز بر مدل توسعه بلند مدت ورزشکاران (LTAD) و نقش آن در توسعه استعداد های ورزشی تمرکز دارد. در حالی که LTAD جدید نیست، اما این مدل با ترکیب موفق روش های تمرینی بکارگیری شده در کنار یک مبنای علمی برای کودکان و نوجوانان ساخته شده است. مدل توسعه بلند مدت ورزشکاران به عنوان یک مدل پذیرفته شده برای توسعه کودکان و نوجوانان ورزشکار در حال گسترش در سطح جهان می باشد. این مدل تلاش دارد که تعادل را بین بار تمرینی و مسابقات در طول دوران کودکی تا نوجوانی با توجه به فرایند رشد جسمانی برقرار نماید. در واقع LTAD پاسخ به یک سئوال اساسی است: آنچه که در هر مرحله رشد انسان باید انجام شود تا هر کودک بیشترین فرصت را برای زندگی سالم و طولانی مدت ورزشی همراه با موفقیت را داشته باشد چیست؟ LTAD بر موفقت های زودهنگام یا دستاوردهای کوتاه مدت تمرکزی ندارد بلکه به آنچه برای ورزشکار در طول زندگی بهتر است می پردازد.

بیشتر بخوانید

استروئیدها

نویسنده: علیرضا نیک نام (متخصص فیزیولوژی ورزشی)

آدرس صفحه اینستاگرام: Sportphysiologist@  آدرس ایمیل: [email protected]

مقدمه

استروئیدهای آنابولیک آندروژنی (AAS)، ترکیباتی سنتتیک هستند که از تستوسترون مشتق شده‌اند و به دلیل توانایی بالا در افزایش توده‌ی عضلانی، قدرت و سرعت بازسازی بافت‌ها، هم در پزشکی و هم در دنیای ورزش کاربرد دارند. اما خط باریکی بین استفاده‌ی درمانی و سوءمصرف این داروها وجود دارد؛ خطی که عبور از آن می‌تواند هزینه‌های سنگینی برای بدن و روان داشته باشد. در این مقاله درباره جنبه های مختلف درمانی و سوءمصرف استروئیدهای آنابولیک بحث شده است.

نسخه صوتی پادکست فن فیت

بیشتر بخوانید

Presentation1

نویسنده: علیرضا نیک نام (متخصص فیزیولوژی ورزشی)

آدرس صفحه اینستاگرام: Sportphysiologist@  آدرس ایمیل: [email protected]

 

مقدمه

عضلات اسکلتی، بخش عمده‌ای از سیستم حرکتی انسان را تشکیل می‌دهند و عملکرد آن‌ها متکی بر فرآیند انقباض عضلانی است. این انقباض، حاصل مکانیسم‌های پیچیده‌ای در سطح سلول‌های عضلانی (تارهای عضلانی) است که به دنبال تحریک عصبی و از طریق مکانیسم لغزشی فیلامان‌ها رخ می‌دهد. شناخت دقیق این فرآیند، برای درک عملکرد حرکتی، سازگاری‌های تمرینی، و درمان اختلالات عصبی-عضلانی ضروری است. در واقع انقباض عضلانی یک فرآیند پیچیده و هماهنگ بین سیستم عصبی و عضله است که از انتقال پیام عصبی آغاز شده و با تعامل بین فیلامان‌های اکتین و میوزین منجر به تولید نیرو و حرکت می‌شود. در ادامه به بررسی گام‌به‌گام مکانیسم انقباض عضله اسکلتی، نقش یون کلسیم، ATP، و پروتئین‌های تنظیم‌کننده نظیر تروپونین و تروپومیوزین پرداخته ایم و دید جامعی از تعاملات عصبی-عضلانی در سطح سلولی و مولکولی ارائه خواهیم کرد.

کلمات کلیدی: انقباض عضلانی، میوزین، اکتین، تار عضلانی، سارکومر

بیشتر بخوانید

چربی سوزی3

در دنیای امروز که تصاویر بدن ایده‌آل در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها به‌طور بی‌وقفه تبلیغ می‌شود، بسیاری از ما مفهوم فیتنس را با ظاهری لاغر و درصد چربی پایین اشتباه می‌گیریم. اما آیا سلامتی فقط به معنای کاهش وزن است؟ آیا یک بدن لاغر همیشه نشانه قدرت، استقامت و کارایی بیشتر است؟ این سوالات، ما را به بازنگری در تعریف فیتنس و ارزیابی مجدد اهداف ورزشی‌مان سوق می‌دهد. فیتنس واقعی چیزی فراتر از عدد روی ترازو یا نمای شکم است؛ ترکیبی از عملکرد، قدرت، تحرک و تندرستی درونی. این مقاله با تکیه بر شواهد علمی و پژوهش‌های معتبر، به بررسی ریشه‌های این سوءبرداشت پرداخته و نشان می‌دهد چرا نباید فیتنس را قربانی وسواس بر چربی‌سوزی کنیم. اگر به دنبال بدن سالم، نه فقط ظاهر فریبنده، هستید، این مقاله برای شماست.

لینک اپیزود اول (چربی سوزی ۱)

لینک اپیزود دوم (چربی سوزی ۲)

کلمات کلیدی: چربی سوزی، چاقی، اضافه وزن، تناسب اندام

بیشتر بخوانید

Slide2

در دل هر تلاش برای تغییر ظاهر بدن، به‌ویژه وقتی حرف از شکم و چربی‌های سمج زیرپوستی‌اش وسط می‌آید، یک حقیقت نهفته است: بدن ما برخلاف تصور ما، بی‌منطق رفتار نمی‌کند. اتفاقاً هر گرم چربی که سال‌ها با ما مانده، حاصل تصمیمات هوشمندانه‌ی یک سیستم پیچیده‌ به‌نام «بدن انسان» است. اما چرا همین چربی‌های زیرپوستی در اطراف شکم، از stubbornترین‌ها هستند؟ پاسخ، در سفری به قلب فیزیولوژی متابولیسم، تمرین، تغذیه، و روان انسان نهفته است.

کلمات کلیدی: چربی سوزی، جربی شکم، چاقی، سوخت و ساز، متابولیسم

برای مشاهده اپیزود اول اینجا کلیک کنید.

بیشتر بخوانید

Presentation1

اپیزود جدید فن‌فیت: پروتئین وی؛ از گاوداری تا باشگاه!

همه چیز درباره محبوب‌ترین مکمل بدنسازی جهان

📌 در این اپیزود علمی و کاربردی از پادکست فن‌فیت، دکتر علیرضا نیکنام با زبانی ساده اما دقیق، شما را با یکی از پرکاربردترین مکمل‌های تغذیه ورزشی آشنا می‌کند: پروتئین وی (Whey Protein).

مکمل وی پروتئین (Whey Protein) یکی از پرکاربردترین مکمل‌های تغذیه‌ای در حوزه ورزش و سلامت است که از فرآیند تولید پنیر به‌دست می‌آید و بخشی از پروتئین‌های موجود در شیر گاو را تشکیل می‌دهد. این پروتئین از نوع سریع‌الجذب است و دارای ارزش بیولوژیکی بسیار بالایی می‌باشد، به این معنا که به‌خوبی در بدن هضم و جذب شده و برای ساخت بافت‌های عضلانی استفاده می‌شود.

وی منبعی غنی از اسیدهای آمینه ضروری، به‌ویژه لوسین، والین و ایزولوسین (BCAAs) است که در فرآیندهای آنابولیک عضلانی نقش کلیدی دارند. لوسین به‌طور خاص از طریق فعال‌سازی مسیر mTOR باعث افزایش سنتز پروتئین عضله (MPS) می‌شود، در حالی که سایر اجزای وی نیز در مهار تجزیه پروتئین عضله (MPB) و بهبود توازن نیتروژن نقش دارند.

این ویژگی‌ها مکمل وی را به گزینه‌ای مؤثر برای افزایش حجم عضلانی، بهبود ریکاوری، حفظ توده بدون چربی در رژیم‌های کاهش وزن و حتی حفظ عملکرد عضلات در سالمندان یا بیماران تبدیل کرده است.

بیشتر بخوانید

سندروم کشککی رانی

نویسنده: علیرضا نیک نام (متخصص فیزیولوژی ورزشی)*، فرزانه صفرپور (کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی)

*آدرس صفحه اینستاگرام: Sportphysiologist@  آدرس ایمیل: [email protected]

مقدمه

سندرم درد کشکشی رانی یا سندروم پتلوفمورال (Patellofemoral Pain Syndrome) یک اختلال شایع زانو است که به‌ویژه در ورزشکاران و افراد فعال مشاهده می‌شود. این سندرم به علت درد و ناراحتی در ناحیه زانو، به ویژه در اطراف کشکک زانو (پتلا) تعریف می‌شود و معمولاً به‌عنوان یک وضعیت پیچیده توصیف می‌شود که می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. این مقاله به بررسی علل، علائم، تشخیص و درمان سندرم پتلوفمورال می‌پردازد.

بیشتر بخوانید

سندروم گیرافتادگی شانه

نویسنده: علیرضا نیک نام (متخصص فیزیولوژی ورزشی)*، فرزانه صفرپور (کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی)

*آدرس صفحه اینستاگرام: Sportphysiologist@  آدرس ایمیل: [email protected]

مقدمه

سندروم گیر افتادگی شانه (Shoulder Impingement Syndrome) یکی از شایع‌ترین مشکلات مربوط به شانه است که به ویژه در افرادی که فعالیت‌های ورزشی یا شغلی تکراری و سنگین انجام می‌دهند، بروز پیدا می‌کند. این سندروم به دلیل فشار یا گیر افتادن تاندون‌های عضلات روتاتور کاف (Rotator Cuff) و بورسا (کیسه‌های حاوی مایع مفصلی) در زیر قوس آکرومیال (Acromion) ایجاد می‌شود. این وضعیت می‌تواند منجر به درد، ضعف عضلانی و محدودیت در دامنه حرکتی شانه شود. در این مقاله آسیب شناسی و روش های درمانی این عارضه بررسی شده است.

بیشتر بخوانید

DASH diet

نویسنده: علیرضا نیک نام (متخصص فیزیولوژی ورزشی)

آدرس صفحه اینستاگرام: Sportphysiologist@  آدرس ایمیل: [email protected]

مقدمه

رژیم غذایی رویکردهای تغذیه‌ای برای توقف فشار خون بالا (DASH) به عنوان یکی از الگوهای رژیمی مؤثر برای بهبود سلامت قلب و عروق و کنترل فشار خون شناخته شده است. این رژیم به طور گسترده توسط سازمان‌های سلامت توصیه شده و به عنوان یکی از راهبردهای کلیدی در پیشگیری و مدیریت فشار خون بالا شناخته می‌شود. رژیم DASH بر مصرف مواد غذایی غنی از پتاسیم، منیزیم و کلسیم تأکید دارد و به دنبال کاهش مصرف سدیم است. این رژیم شامل مصرف زیاد میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، و محصولات لبنی کم‌چرب یا بدون چربی است. همچنین پروتئین‌های بدون چربی، مانند گوشت مرغ و ماهی، و مصرف منابع سالم چربی‌ها مانند آجیل و دانه‌ها نیز در این رژیم توصیه می‌شوند. مصرف نمک به ۱۵۰۰ تا ۲۳۰۰ میلی‌گرم در روز محدود می‌شود و مصرف غذاهای فرآوری‌شده و چربی‌های اشباع و ترانس به حداقل می‌رسد. هدف از این مقاله بررسی کاربردهای رژیم غذایی DASH، اصول آن، سازوکارهای اثرگذاری و پیشنهادات عملی در اجرای این رژیم است.

بیشتر بخوانید

صفر تا 100 مکمل بتا آلانین

نویسنده: علیرضا نیک نام (متخصص فیزیولوژی ورزشی)

آدرس صفحه اینستاگرام: Sportphysiologist@  آدرس ایمیل: [email protected]

مقدمه

آلانین یک آمینو اسید غیر ضروری است که به دلیل نقش آن در افزایش عملکرد ورزشی و کاهش خستگی مورد توجه زیادی قرار گرفته است. این آمینو اسید پیش‌ماده سنتز کارنوزین است، یک دی‌پپتید که در عضلات اسکلتی تجمع یافته و به عنوان یک بافر درون‌عضلانی عمل می‌کند. مکمل‌ دهی با بتا آلانین با افزایش غلظت کارنوزین، ظرفیت بافری بدن را بهبود می‌بخشد و می‌تواند عملکرد ورزشکاران را به خصوص در فعالیت‌های با شدت بالا و کوتاه مدت (گلیکولیز بی هوازی) افزایش دهد. بتا آلانین با افزایش سطح کارنوزین در عضلات اسکلتی، به کاهش تجمع یون‌های هیدروژن (⁺H) در طول تمرینات شدید کمک می‌کند. این عمل به بهبود توانایی عضلات در مقابله با اسیدیته مرتبط با فعالیت‌های بی‌هوازی منجر می‌شود که می‌تواند زمان خستگی را به تأخیر بیندازد و عملکرد ورزشکاران در فعالیت‌های با شدت بالا مانند دو سرعت ۴۰۰ تا ۸۰۰ متر و تمرینات مقاومتی را بهبود بخشد. در این مقاله بر اساس شواهد علمی معتبر درباره اثرگذاری، ایمنی و مکانیزیم های عمل مکمل بتاآلانین بحث شده است.

بیشتر بخوانید

مکمل کراتین

نویسنده: علیرضا نیک نام (متخصص فیزیولوژی ورزشی)

آدرس صفحه اینستاگرام: Sportphysiologist@  آدرس ایمیل: [email protected]

مقدمه

کراتین یک مکمل غذایی پرکاربرد در ورزش است که نقش مهمی در بهبود عملکرد بدنی دارد. کراتین به طور طبیعی در بدن تولید می‌شود و عمدتاً در عضلات اسکلتی ذخیره می شود تا در هنگام فعالیت‌های با شدت زیاد و کوتاه‌مدت مانند وزنه‌برداری یا دو سرعت، انرژی مورد نیاز عضلات را به واسطه تقویت سیستم انرژی فسفاژن تامین کند. با مصرف مکمل کراتین، سطح کراتین فسفات در عضلات افزایش می‌یابد، که منجر به بهبود توان و قدرت بدنی، افزایش حجم عضلات و تسریع در ریکاوری بعد از تمرین می‌شود ( Kreider و همکاران، ۲۰۱۷). تحقیقات نشان داده است که کراتین می‌تواند در افزایش توده عضلانی، توان انفجاری و بهبود عملکرد در تمرینات پرفشار موثر باشد. این مکمل به خصوص در ورزش‌های قدرتی و بدنسازی محبوبیت زیادی دارد، اما می‌تواند در ورزش‌های استقامتی نیز به بهبود عملکرد و تاخیر در خستگی کمک کند. از آنجا که کراتین به جذب آب در سلول‌های عضلانی کمک می‌کند، برخی از ورزشکاران افزایش وزن ناشی از احتباس آب را نیز تجربه می‌کنند. این مقاله شواهدی علمی در زمینه اثر گذاری، ایمنی، فارماکوکینیتیک و زمانبندی مصرف را مرور و جمع بندی کرده است.

 

بیشتر بخوانید