,

فیزیولوژی ورزشی کیک بوکسینگ

آشنایی با ویژگی ها و فیزیولوژی ورزش رشته کیک بوکسینگ

کیک بوکسینگ یک ورزش رزمی است که برای موفقیت به مهارت های پیچیده و برتری تاکتیکی نیاز دارد [۱]. موفقیت در مبارزه و غلبه بر حریف مستلزم بدست آوردن امتیازات بیشتر با لگد و مشت یا دستیابی به ناک اوت فنی در یک مسابقه معمولی است که شامل سه راند ۲ دقیقه ای با ۱ دقیقه ریکاوری بین راند ها است [۱]. موفقیت در کیک بوکسینگ با جنبه های فیزیولوژیکی، بیومکانیکی و روانی مرتبط است [۱]. کیک‌بوکسینگ[a] یک رشته ورزشی رزمی است که در آن دو رقیب با دست ها، آرنج ها، زانوها، ساق پا و پاها به یکدیگر ضربه هایی با تمام نیرو وارد می کنند [۲, ۳]. کیک بوکسینگ یک ورزش رزمی ضربه ای پویا و با شدت بالا است که برای موفقیت نیاز به مهارت های پیچیده و برتری تاکتیکی دارد [۲, ۳]. یک مسابقه معمولی در کیک بوکسینگ شامل ۳ تا ۱۲ دور ۲ تا ۴ دقیقه ای است که هر کدام با استراحت های ۱ تا ۲ دقیقه ای جدا شده اند. علاوه بر این، از آنجا که ورزشکاران کیک بوکسینگ مجبورند در طول هر مسابقه اقدامات زیادی انجام دهند، نیازهای جسمانی و فیزیولوژیکی در این رشته ورزشی زیاد است (شکل ۱) [۲, ۳]. نشان داده شده است کیک بوکسورهای رقابتی سطح بالا، قدرت، توان، ظرفیت بی هوازی و توان هوازی زیادی را باید دارا باشند.

به نظر می رسد این متغیرها در اندام فوقانی و تحتانی مشابه هستند، زیرا کیک­ بوکسورها از تکنیک های مشت و لگد استفاده می کنند [۲, ۳]. به طور خلاصه، کیک بوکسورهای نخبه به ویژگی های تن سنجی خاص، مهارت های روانی، سطح بالایی از توان انفجاری و ظرفیت بی هوازی همراه با مهارت فنی و تاکتیکی بالا نیاز دارند [۲, ۳]. از این رو، ورزشکاران فعال در این رشته ورزشی همواره در جست و جوی راهبردهایی هستند تا از راه آن ها عملکرد ورزشی و قابلیت های جسمانی خود را توسعه بخشند [۲, ۳]. منشا کیک بوکسینگ رقابتی مبهم است [۴]. علاوه بر این ، به نظر می رسد سبک هایی مانند موی تای، کیک بوکسینگ آمریکایی یا اروپایی، سان شو چینی و ساواته فرانسوی به طور مستقل و ناهمزمان از یکدیگر تکامل یافته اند [۴]. علیرغم تفاوت های آن ها ، همه سبک ها از این نظر شبیه هستند که ۲ مبارز از انواع مشت ها و ضربات کامل برخوردی را به یکدیگر وارد می کنند تا امتیاز کسب کنند [۴]. همچنین وابسته به قوانین یک سبک خاص از کیک بوکسینگ، تکنیک های قانونی ممکن است شامل ضربات آرنج، ضربه زانو، کلینچینگ[b]، زمین زدن[c] و پرتاب باشد. مسابقات کیک بوکسینگ معمولاً به دورهای ۲ تا ۴ دقیقه ای و استراحت ۱ تا ۲ دقیقه ای بین دورها تقسیم می شود [۴]. مدت زمان مسابقات متفاوت است، اما معمولاً شامل ۳ تا ۱۲ دور است. این ماهیت زمانی از کیک بوکسینگ پیشنهاد می کند، در طول مسابقه، یک کیک بوکسور می تواند بیش از ۵۰ درصد ATP را از متابولیسم هوازی بدست آورد [۴]. ظرفیت هوازی در بین کیک بوکسورهای حرفه ای مرد (از طریق چرخ کارسنج اندازه گیری شده است)، نشان داده شده است که به طور متوسط، حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max) ۷/۶۲ میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن در دقیقه است. این مقدار همچنین با کشتی گیران نخبه آزاد کار قابل مقایسه است [۴]. مطالعات بیشتری برای تعیین نیازهای هوازی مخصوص تمرینات یا مسابقات کیک بوکسینگ مورد نیاز است [۴]. از آنجا که کیک بوکسینگ بر متابولیسم بی هوازی و هوازی تأکید دارد، هر دو سیستم باید توسعه داده شوند تا شانس موفقیت کیک بوکسور افزایش یابد [۴]. هر چند تمرین ورزشی یکی از مهمترین سازوکارها برای توسعه سیستم های انرژی است اما استفاده از ترکیبات تغذیه ای که بازتولید ATP از راه هوازی و بی هوازی را توسعه دهند نیز به عنوان یک راهبرد کوتاه مدت می تواند سودمند باشد. از این رو، بررسی ترکیبات تغذیه ای نیروافزا در ورزشکاران کیک بوکسینگ می تواند حائز اهمیت باشد.

 

شکل ۱. نسبت فعالیت به استراحت در مسابقات کیک بوکسینگ حرفه ای و آماتور؛ توجه: HIA: فعالیت با شدت زیاد ؛ LIA: فعالیت با شدت کم ؛ A: R: فعالیت به استراحت. برگرفته از منبع [۳]

 

منابع

  1. Ouergui, I., et al., Time-motion analysis of elite male kickboxing competition. 2014.
  2. Ouergui, I., et al., Hormonal, physiological, and physical performance during simulated kickboxing combat: Differences between winners and losers. International journal of sports physiology and performance, 2016. ۱۱(۴): p. 425-431.
  3. Slimani, M., et al., Kickboxing review: anthropometric, psychophysiological and activity profiles and injury epidemiology. Biology of sport, 2017. ۳۴(۲): p. 185.
  4. Buse, G.J. and J.C. Santana, Conditioning Strategies for Competitive Kickboxing. Strength & Conditioning Journal, 2008. ۳۰(۴): p. 42-48.

 

[a] Kickboxing

[b] clinching

[c] takedowns

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *